Skip to main content

  

Article Detail

Lindra första tecken på förkylning

Vad skiljer förkylning från influensa, och hur kan man lindra de första tecknen? Termerna "vanlig förkylning" och "influensa" används ofta omväxlande i vardagligt tal när vi känner oss hängiga, men det finns några viktiga skillnader mellan de två sjukdomarna. Kunskap om vad respektive sjukdom innebär ökar chanserna för snabbare återhämtning. Vilka är skillnaderna mellan förkylning och influensa? Hur kan du undvika att få dem, och vad kan du göra när influensaliknande symtom uppträder? Läs våra tips nedan för att få svar på dessa frågor, och ge dig själv de bästa förutsättningarna att ta dig igenom vintern med ett lättat sinne.

Vanlig förkylning jämfört med influensa

Låt oss först och främst definiera de två sjukdomarna.

En förkylning orsakas virus, som främst kommer in via näsan och ger näsbesvär. Dessa virus kallas rhinovirus. Influensan orsakas också av ett virus, infleunsaviruset. Eftersom båda sjukdomarna är virusinfektioner ska de inte behandlas med antibiotika.

Vilka är skillnaderna mellan förkylning och influensa?

Vanlig förkylning och influensa orsakas av olika virus som ger upphov till olika typer av symtom. Båda kan ge upphov till en rinnande eller täppt näsa, samt har en inkubationstid på cirka tre dagar, men symtomen på influensan är kraftigare än symtomen för en förkylning.

Om du plötsligt får hög feber, en trötthetskänsla, frossa och ont i muskler du inte ens visste att du hade, är det mycket troligt att du har fått influensa. Tid för återhämtning kan skilja sig åt mellan sjukdomarna. Du kan behöva upp till 10 dagar för att återhämta dig från en förkylning, men en influensa kan kräva flera veckors återhämtning. 

Hur kan du minska risken för förkylning och influensa?

En av de enklaste åtgärderna du kan vidta för att minska risken att få något av virusen är att se till att tvätta händerna noggrant flera gånger per dag.

En hygienrutin för näsan är också viktig. Den förebyggande användningen av PHYSIOMER Normal Jet har kliniskt visat sig hjälpa till att minska risken för besvär vid förkylning. Men, eftersom rhinovirus och influensavirus är luftburna och mycket smittsamma, kan de fortfarande hitta ett sätt att ta sig igenom ditt naturliga immunförsvar.

Så lindrar du de första tecknen på förkylning och influensa

När du börjar känna symtom på antingen förkylning eller influensa, vidta åtgärder så snart som möjligt.

Prioritera vila

Börjar du känna dig hängig trots de försiktighetsåtgärder du har vidtagit? Då kanske det är dagt att ...

Överväga att hoppa över ditt gympass eller sociala aktiviteter efter jobbet. Se till att vila och lägga dig i tid eftersom en god natts sömn kan hjälpa till att lindra symtomen.

När du sover fokuserar din kropp på att reparera sig själv, och din hjärna utsöndrar ett hormon som hjälper kroppens återhämtning.

Att rengöra näsan är minst lika viktigt när du känner dig hängig. När ditt immunsystem känner av främmande partiklar producerar det slem i näsan, ett slem som är utformat för att fånga in och transportera bort de främmande partiklarna.

Skölj näsan med saltvatten innan näsan blir för rinnig eller täppt. Detta kommer att rengöra dina näsgångar och hjälper till att transportera bort de främmande partiklarna.

Du kan använda PHYSIOMER® sprayer utan att nässlemhinnan blir irritaterad. Saltvattnet i våra mineralrika produkter säkerställer skonsam rengöring av nässlemhinnan och hjälper näsan att återhämta sig.

Behåll kroppens vätskenivå

Precis som förkylning- och influensavirusen gör slemmet tjockare, gör även uttorkning det. Näsan kan därför vara mer täppt när du vaknar efter en natt utan vatten. Se till att dricka extra mycket vätska för att lindra detta obehag, och för att upprätthålla kroppens normala funktion.

Product Listing

Relaterade produkter

normal-jet

PHYSIOMER Normal Jet

strong-jet

PHYSIOMER Strong Jet

baby

PHYSIOMER Baby

virus-defense

PHYSIOMER Virus Defense