Skip to main content

  

Article Detail

Naturliga metoder för att förbättra andningen

För att må som bäst är det viktigt att hålla andningsorganen friska. Dels behöver varje del av din kropp tillräckligt med syre för att överleva, men att andas lättare gör också det dagliga livet bekvämare. Har du någonsin stannat upp för att tänka på hur denna kroppsfunktion faktiskt fungerar? Innan du utforskar de tekniker som kan hjälpa dig att förbättra din andning naturligt är det fördelaktigt att förstå hur och varför vi andas.

Hur fungerar andningen?

Andning är en otroligt komplex process som vi oftast inte tänker på, utan vi gör det automatiskt. Din hjärna får ständigt signaler från kroppen, som bestämmer syre- och koldioxidnivåerna i ditt blod. Musklerna påbörjar andningsprocessen och anpassar andningshastigheten beroende på hur aktiv du är.

Ibland måste du ta kontroll över din andning, till exempel när du sjunger eller tränar. Och vid vissa tillfällen kan din andning att försämras, till exempel när du är förkyld eller vid allergier. När detta händer blir du mer medveten om din andning och kan inse hur mycket man vanligtvis tar en normal andningsfunktion för given.

Vad händer med luften vi andas?

Även om du kan andas genom munnen, är våra kroppar utformade för att andas genom näsan, som funkar som ett filter. Den är fodrad med små hår som kallas cilia, som verkar för att rengöra, fukta, värma och kyla luften innan den kommer in i lungorna. Dessa små hårstrån skyddar också din kropp från partiklar av främmande ämnen.

Efter att luften passerat genom näsan fortsätter den ner i luftrören, som också fångar upp oönskade partiklar. Därefter kommer luften ner i lungorna, där syre pumpas in i blodomloppet, innan syret cirkulerar runt kroppen. Vid utandning lämnar luft som innehåller koldioxid din kropp via dina lungor.

Naturliga sätt att stärka din andning

"Eftersom andning en så viktig kroppsfunktion är det naturligt att vilja att den ska vara så bra som möjligt. Om du någonsin har undrat hur du kan förbättra din andning, är du inte ensam. Många börjar tänka på när de blir äldre – kanske för att lungfunktion och lungkapacitet gradvis minskar med åldern.

Förkylning, influensa, allergier eller astma kan också försvaga lungkapaciteten och tillfälligt försämra andningsvägarna. Dessa besvär kan leda till andningssvårigheter, vilket minskar energin i kroppen – så det är inte konstigt att du känner dig trött när du har dessa sjukdomar."

Det finns mycket du kan göra för att stärka och förbättra din andning naturligt.

1.Träning

Det är lätt att förbättra andningen genom att göra några livsstilsförändringar. Regelbunden träning kan hjälpa till att hålla andningsvägarna friska långt upp i åldrarna. Oavsett om du väljer lågeffektiv träning som promenader, simning eller cykling, eller en form av högintensiv träning, kommer träningen att få lungorna att arbeta hårdare - vilket i sin tur hjälper dem att växa sig starkare. När du fortsätter med din träning kommer du att märka att andning blir mycket lättare.

2. Ånginandning

När du är sjuk kan dina näsborrar och nässlemhinnor bli inflammerade, vilket orsakar/ger symtom som nästäppa, nysningar och en rinnande näsa. Dessa symtom kan göra det jobbigt att andas normalt. För att minska denna inflammation naturligt och för att snabbt rensa näsgångarna, kan man andas in ånga från en skål med hett vatten. Förutom att hjälpa dig att andas lättare kan inandning av varm, fuktig luft hjälpa till att lugna irriterade vävnader i näsan.

3. Prova skölja näsan

Om du är förkyld eller har influensa och det är jobbigt att andas till följd av detta är PHYSIOMERs nässköljningsprodukter kliniskt bevisade att hjälpa till att rensa de övre andningsvägarna – naturligt. Vårt sortiment av nässköljningar PHYSIOMER Normal Jet, PHYSIOMER Strong Jet & PHYSIOMER Baby är tillverkade av 100 % havsvatten och är skonsamma att användas av hela familjen. Dessa produkter lindrar effektivt men skonsamt förkylningssymptom som täppt och rinnande näsa och rengör näsan och de övre andningsvägarna så du får lättare att andas när du är snuvig och förkyld.

4. Skydda dig mot luftvägsinfektioner

Under vintermånaderna är kroppen mer mottaglig för virus som kan påverka andningen. Men visste du att du kan hjälpa till och minska risken för besvär i näsan genom att regelbundet skölja näsan? 

Förkylningsvirus kommer in i kroppen via näsa och mun, ofta när någon som är sjuk hostar eller nyser nära dig. För att hjälpa till att minska risken att för näsinfektioner kan du skölja näsan regelbundet med saltvattenlösning som hjälper till att skölja bort virus, föroreningar och allergener. PHYSIOMER är en naturlig lösning vid förkylning och besvär i näsan.

Product Listing

Relaterade produkter

normal-jet

PHYSIOMER Normal Jet

strong-jet

PHYSIOMER Strong Jet

baby

PHYSIOMER Baby