Skip to main content

  

Article Detail

Pollen i pollenkalendern

Hur kan man jobba förebyggande, och när ska man påbörja medicinering? Många människor över hela världen lider av allergisk rinit, ett tillstånd som uppstår när du andas in något du är allergisk mot. De vanligaste anledningarna till allergi är pollen, pälsdjur och damm. Allergisk rinit orsakar ett flertal symtom, ofta från näsan. Nysningar, täppt och rinnande näsa är tre vanliga besvär, vilket kan ge svårigheter att andas. Förutom näsirritation och bihåleproblem kan du få besvär som kliande, röda eller rinnande ögon, väsande andning, tryck över bröstet och andfåddhet.

Säsongsallergier

Allergier kan vara mer framträdande vid olika tider på året. Särskilt pollenallergi kan göra de varmare månaderna svåra för vissa människor, eftersom besvären kan utlösas av pollen från många olika växter och gräs. Många drabbas oftast under våren och sommaren – pollenallergi kallas därför för en säsongsallergi.

Eftersom så många människor lider av pollenallergi – mellan 10-25 procent av befolkningen i det västerländska samhället – är det bra att försöka minska besvären när det är möjligt.

Vad är pollen?

Små pollenkorn, som mäter cirka 0,006 mikrometer, frigörs från blommande växter under vår- och sommarmånaderna. Olika växter släpper ut pollen vid olika tider på året, så det kan vara svårt att fastställa exakt vad du är allergisk mot utan ett allergitest.

Dessa små buntar av DNA är belagda i ett starkt proteinmaterial som skyddar den genetiska materian inuti. Denna beläggning kan utlösa en allergisk reaktion hos vissa människor, eftersom kroppen misstar den för skadliga bakterier eller ett virus. Kroppen släpper sedan ut ett ämne som kallas histamin i blodomloppet för att bekämpa den främmande ämnet, vilket orsakar inflammation i näsan samt irritation i luftvägarna och ögonen.

Dessa symtom utvecklas vanligtvis inom några minuter efter att du andats in det allergiframkallande ämnet (allergenet), men ibland kan dina symtom utvecklas gradvis under några timmar."

Även om dessa symtom är ett resultat av att vår kropp försöker skydda sig, kan pollenallergi ställa till det som borde vara den härligaste tiden på året, och göra den väldigt jobbig. Många människor som lider av pollen allergi känner sig som att de har en liten influensasymtom under hela sommaren.

Pollenprognos

För dem med säsongsallergier rekommenderas att titta på pollenkalendern. Pollenkalendern visar när de primära allergiframkallande växterna blommar (och därmed släpper pollen). Det är viktigt att komma ihåg att många faktorer spelar in, t ex vilken region du bor i (mer gräsmark ger mer pollen). Hur svår pollensäsongen blir variera från år till år, beroende på vädret.

Pollensäsongen kan också variera för olika länder, och inom ett land kan den variera från år till år. Se till att kolla din lokala väderprognos upp till fem dagar framåt. Som en allmän regel kan du dock förvänta dig att pollensäsongen ser ut ungefär så här för Norden:

Trädpollen – slutet av mars till mitten av maj

Gräspollen – mitten av maj till juli

Gråbopollen – slutet av juni till september

Hur man behandlar säsongsallergier

Även om säsongsallergier är en olägenhet, finns det sätt att behandla besvären. Det mest effektiva sättet är att undvika att utsättas för pollen helt. Det är dock väldigt svårt att göra det, särskilt under sommarmånaderna när man är mycket utomhus.

>Om du har milda/lätta besvär, bör det räcka med att behandla symtomen.

>Om du har kraftigare besvär, finns receptfria läkemedel t.ex antihistaminer (som kan förhindra en allergisk reaktion) som du kan börja ta innan du förväntar dig att pollensäsongen ska börja. Fråga på ditt apotek.

Du kan också lindra dina symtom naturligt på ett antal sätt, och det är också möjligt att förebygga symtom med rätt behandling.

Förebyggande tips

>Rengör näsan varje dag med PHYSIOMER Normal Jet för att minska risken för besvär i näsan. PHYSIOMER Normal Jet hjälper till att rengöra och skölja täppt näsa från damm, pollen och allergener och innehåller 100% naturligt havsvatten.

>Använd skyddande solglasögon för att förhindra att pollen kommer in i ögonen när du är utomhus. Detta bör minska risken för röda, rinnande, kliande ögon orsakade av säsongsallergier.

> Använd PHYSIOMER Hyperton för naturlig lindring av nästäppa vid allergisk rinit /allergiska symtom.

> Duscha regelbundet och byt kläder efter att ha varit utomhus för att ta bort pollen på kroppen.

> Försök att stanna inomhus när pollenhalten är hög.

Product Listing

Relaterade produkter

strong-jet

PHYSIOMER Strong Jet

normal-jet

PHYSIOMER Normal Jet