Skip to main content

  

Article Detail

Naturlig lindring av besvär vid pollenallergi och förebyggande åtgärder

Pollenallergi är en sjukdom som påverkar mellan 10% till 25% av befolkningen. Pollenallergi orsakas av allergi mot pollen, ett fint pulver som sprids i luften från träd, blommor, gräs och växter. Allergisk rinit – mer känd som pollenallergi– liknar besvären vid vanlig förkylningen. Faktum är att det kan vara svårt att veta om du är allergisk eller förkyld om du har en rinnande eller täppt näsa, rinnande och/eller kliande ögon eller huvudvärk. Men till skillnad från en förkylning, som vanligtvis varar i upp till en vecka, kan hösnuva uppkomma när som helst under pollensäsongen, som pågår från mars till september – och varierar från år till år. Så hur lindrar man symtomen på pollenallergi? Och vilka förebyggande åtgärder kan du göra för att minska dina allergiska besvär? Praktiska svar på dessa frågor finns nedan.

Hur behandlar man pollenallergi?

Vid pollenallergi reagerar kroppen med att frigöra histamin, en neurotransmittor som ditt immunförsvar använder för att visa att den reagerar mot pollen. De allergisymtom du får är kroppens signal på denna reaktion.

Varför använda sig av naturliga behandlingar mot pollenallergi?

Pollenallergi behandlas oftast med antihistaminer i form av antingen tabletter eller ögondroppar. Som namnet antyder blockerar dessa receptfria läkemedel frisättningen av histamin.

Men även om de är potenta läkemedel rekommenderas dessa i allmänhet inte som en långsiktig lösning utan att först ha konsulerat apotekspersonal eller läkare.

I tillägg till din allergibehandling kan du använda naturliga lösningar som saltvatten som hjälper till att lindra symtomen som nästäppa och rinnsnuva vid pollenallergi.

Skölj näsan regelbundet

Vid pollenallergi får du främst besvär från näsan eftersom den försöker filtrera bort pollen som du andas in. Att sätta vaselin vid ingången till näsborrarna för att förhindra att allergenet kommer in kan hjälpa, men detta kommer inte att utgöra en ogenomtränglig barriär.

Vi rekommenderar istället att du noggrant och regelbundet sköljer näsan med saltvatten. En saltvatten lösning kan göras hemma genom att blanda varmt vatten med salt – men PHYSIOMER nässkölj erbjuder en bekväm och effektiv lösning.

Tack vare en speciellt framtagen isoton lösning som är skonsam mot näsans flora kan PHYSIOMER Normal Jet, PHYSIOMER Strong Jet och PHYSIOMER Baby användas dagligen, och hjälper till att återställa nässlemhinnan som blir irriterad under allergisäsongen. Tveka inte med att skölja bort allergipartiklar från näsan med en nässkölj när du känner behovet.

Ta hand om dina ögon

Dina ögon är lika känsliga som din näsa. Oavsett om du har röda ögon, svullna ögonlock eller ögoninflammation kan pollenallergi ge besvär även i ögonen.

Försök att motstå frestelsen att gnugga dig i ögonen, även om vi förstår hur svårt det kan vara att låta bli. Det är också klokt att undvika kontaktlinser tills dess att ögoninflammationen läkt ut.

Du kan tvätta ögonen med ljummet vatten eller köpa ögonskölj på apotek. Du kan även lägga på kompresser med ljummet vatten på ögonen för att lindra obehaget.

Slutligen, observera att även om ögoninflammation kan bero på allergi, kan den också bero på en bakterie eller virusinfektion. Kontakta läkare om du är osäker.

Hur kan du förebygga pollenallergi?

Bygg upp immunitet mot allergenet

Under hela pollensäsongen bör du tänka på att stärka ditt immunförsvar. Däremot bör mer allvarliga ansträngningar för att bygga upp din immunitet mot allergenet, såsom immunterapi, genomföras minst tre månader innan allergisäsongen börjar.

Immunterapi är reserverad för dem som lider av svåra och kroniska allergireaktioner och består i att utsätta dem för gradvis högre doser pollen för att göra dem mer resistenta mot allergenet.

På grund av denna typ av behandling måste alla som vill genomgå immunterapi få remiss av en läkare. Denna behandling måste ges på en specialistmottagning.

Upprätthåll en god nasal hygien

Förbered dig på bästa sätt inför pollensäsongen genom att regelbundet skölja din näsa.

Hjälp din näsa med att lindra besvären av pollenallergi men även avgaser, tobaksrök och andra allergiframkallande ämnen som vi möts av dagligen

Daglig användning av PHYSIOMER Normal Jet, PHYSIOMER Strong Jet och PHYSIOMER Baby sköljer effektivt rent näsan från allergiframkallande partiklar och kan lindra allergiska besvär.

Anpassa dagliga rutiner

Under dagar med höga pollenhalter bör du skölja bort pollen från håret innan du går och lägger dig och byta kläder när du varit utomhus. Undvik även att låta kläder torka och vädra utomhus.

Om du måste gå ut kan du bära ett par solglasögon för att begränsa pollenkontakten med ögonen. Överväg att gå ärenden på morgonen när pollenhalten är lägre.

Vid pollenallergi kan den som har allergi i vissa fall även reagera mot andra närbesläktade ämnen i till exempel mat. Så det kan vara klokt att undvika viss mat, tex honung. Alkohol kan också förvärra allergi symtomen, så var uppmärksam då du dricker alkohol.

 

Product Listing

Relaterade produkter

normal-jet

PHYSIOMER Normal Jet

Physiomer_Hyperton_20ml

PHYSIOMER Hyperton