Skip to main content

  

Article Detail

Att förebygga förkylning och influensa

Förkylning och influensa är mycket vanliga sjukdomar. De flesta vuxna blir förkylda två till tre gånger per år, medan barn och äldre människor är ännu mer mottagliga för infektion, eftersom de i allmänhet har mindre utvecklade eller svagare immunförsvar. Även om de inte är allvarliga sjukdomar, och symtomen i de flesta fall är hanterbara, är förkylning och influensa och fortfarande sjukdomar som försvagar. Det är bra att försöka minska risken för infektion.

Vad orsakar förkylningar och andra vardagliga virusinfektioner?

Hundratals olika virusinfektioner kan orsaka förkylning, men de vanligaste är rhinovirus, som främst kommer in i kroppen via näsan eller munnen. När dessa virus har fått fäste orsakar de vanligtvis en mängd symtom, och de vanligaste symtomen brukar vara täppt näsa, ont i halsen och hosta. Det är värt att notera att liten andel smittade människor har turen att inte uppleva några symtom alls.

Däremot orsakas influensa av en av de tre typerna av influensavirus. Även om influensa har liknande symtom som förkylning kan man också få feber, huvudvärk och smärta, kalsvettningar och frossa. Du kanske inte får alla dessa symtom, men åtminstone vissa kan inträffa. I allmänhet är influensa värre än förkylning, och symtomen är kraftfullare.

De flesta människor återhämtar sig snabbt från en förkylning eller influensa, men när du genomgår en infektion kan symtomen ha en negativ inverkan på ditt allmäntillstånd och därmed påverka ditt arbete och vardagliga liv.

Varför slår förkylning och influensa till på vintern?

Förkylningar och influensa kan slå till när som helst, men vanliga fall följer dessa virusinfektioner förutsägbara säsongsmönster. De första tecknen på att förkylning- och influensasäsongen är på väg brukar vanligtvis vara runt oktober och är som intensivast på vintern. De är vanligaste orsakerna till att man stannar hemma från arbete och skola.

Ibland kan särskilt kraftiga förkylning- och influensasäsonger stanna kvar tills vädret förbättras på våren.

På platser över hela världen med liknande klimat finns jämförbara mönster med låga temperaturer och låg luftfuktighet som främsta faktorer för spridning av förkylning och influensa.

6 tips för att förebygga förkylning och influensa

En person med förkylning eller influensa kan sprida infektionen vidare några dagar innan symtomen faktiskt börjar dyka upp. Personen är smittsamm tills alla symtom har upphört. Det finns dock många sätt att undvika att bli förkyld eller få influensa.

Följ dessa tips för att minska risken för infektion:

1. Ett kliniskt bevisat sätt som hjälper till att förhindra att infektioner får fäste under högsäsong för förkylning och influensa är att skölja näsan regelbundet. Använd en säker och naturlig nässkölj som PHYSIOMER Normal Jet, som är gjord av 100% havsvatten.

2. Om det är möjligt, försök att undvika att komma i närheten av någon som är sjuk.

3. Tvätta händerna regelbundet med varmt vatten och tvål, och använd handsprit.

4. Dela inte handdukar eller hushållsartiklar som muggar eller bestick med någon som är förkyld.

5. Om du tror att du har kommit i kontakt med ett virus, försök att inte röra ditt ansikte, ögon eller näsa.

6. Träna regelbundet och håll dig frisk så att din kropp är väl rustad för att stå emot förkylning eller influensa.

Product Listing

Relaterade produkter

normal-jet

PHYSIOMER Normal Jet